terug naar overzicht

Veilige havens voor kinderen uit de wijk

Nienke Zeeman
Nienke Zeeman Sociaal makelaar

Er kwam op straat een meisje naar me toe. Ze vertelde dat ze laatst heel hard gevallen was en dat haar vinger bloedde en het hield maar niet op. Er was niemand thuis, de buurvrouw was er ook niet en oma ook niet. Ze wist niet waar ze heen moest. Of het niet een goed idee was om op plekken in de wijk, bijvoorbeeld op het Maasplein, een verbandtrommel op te hangen?

Door haar verhaal herinnerde ik me dat ergens langs een lange route met veel fietsende schoolkinderen mensen zich hadden aangemeld als een soort noodhulp. Bij hevige regenval, een lekke band of andere malaise konden kinderen aanbellen en vragen om hulp. Ze konden dan even schuilen, hun band plakken, een telefoontje plegen…

Bemoedigend woord

Hoe zou het zijn, zoiets in de wijk te hebben. Veilige havens, waar je even een pleister kan halen, je moeder kunt bellen, misschien een spelletje doen of een voetbal lenen. Je komt om iets praktisch en je krijgt vanzelf meer. Want bij de pleister komt ook een bemoedigend woord, bij de voetbal een kletspraatje. Het valt niet mee als je alleen of met je vrienden op straat hangt of een beetje door de wijk fietst. Voor je het weet heb je gedoe. Mensen jagen je weg, terwijl je niks hebt gedaan. Iedereen bekijkt je met een zekere achterdocht. Als je dan in de speeltuin komt, waar je eigenlijk al bijna te oud voor bent, dan is het ook nog niet gemakkelijk om je zo goed te gedragen dat de kleine kinderen, die allemaal vergezeld van papa en/of mama, rustig in een poedelbadje spelen, veilig en gezellig kunnen doorpruttelen.

Je bent bijna twaalf en je moet jezelf vermaken. Als je enthousiast bent, ben je te druk. Als je fanatiek aan het ping-pongen bent moet je effe dimmen. Als je net een heel leuk spel hebt bedacht in het spetterbadje (met een drijfplankje als bescherming je vriend zijn kick-box-oefeningen laten doen) dan mag dat niet. Vind dan nog maar eens je draai… voor je het weet zit je met je vriend samen op een te kleine fiets en sliert je weer door de straten.

Aandacht 

Vandaag kwamen twee jongens in de speeltuin. Gisteren was nog een ping-pongbatje gesneuveld en waren ze er bijna uitgestuurd. Maar elke dag een nieuwe kans… Vandaag vonden de jongens uiteindelijk de rust om een heel nieuw bordspel te leren. Terwijl ze het eigenlijk na 1 minuut al wilden opgeven. Met een beetje begeleiding en een heleboel bemoedigende woorden en een glaasje drinken om het vol te houden zaten ze uiteindelijk twee uur lang te spelen. Twee uur! Geen aandacht meer voor wat ik zei, terwijl dat het ene na het andere compliment was. Geen idee dat er alweer nieuwe limonade stond. Alleen maar aandacht voor het spel. Toen was het klaar. Spullen netjes opgeruimd. Kom, het is hier saai, we gaan… Ja ga maar even lekker rondfietsen jongens, bewegen met die lijven! Zo’n veilige haven hebben kinderen nodig. Ik weet zeker dat een heleboel mensen die veiligheid ook willen geven. Dat hoeft niet in hun huis, dat kan ook in een speeltuin of in een school. Al was het maar door de kinderen te zien als méér dan lastpakken. Door even geduld te hebben en ze op weg te helpen zelf hun draai te vinden. Gewoon door even echt de tijd voor ze te nemen. Ik vond het een feestelijk dag!

Nienke Zeeman, sociaal makelaar Jeugd in Rivieren- en Dichterswijk

Reageren

Reacties


Could I have a statement, please?

26 Aug - Zoey

ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć ąęłóźżć

16 Jun - AqEdwarkl

Will I have to work shifts?

30 Apr - Kyle