terug naar overzicht

Core business...

Core business...
Nienke Zeeman
Nienke Zeeman Sociaal makelaar

Er zijn gesprekken gaande over de oprichting van een leerwerkbedrijf in de wijk. Een wijkleerbedrijf of een wijkwerkleerbedrijf of een leerwerkwijkbedrijf. Hoe het ook zij.. een organisatie die een schakel is tussen studenten die een stageplek zoeken en mensen in de wijk die een stagiair(e) een plek kunnen geven.
Het leerwerkbedrijf wordt onder begeleiding opgezet door een aantal studenten.
Om te beginnen komen er vier, twee vanuit de Welzijn opleiding en twee vanuit Marketing en Communicatie. De helft van hun tijd besteden ze aan het opzetten van de organisatie, de andere helft moeten ze ‘gewoon stage lopen’.
Nou is het niet meer de bedoeling dat DOENJA erg veel stagiair(e)s gaat begeleiden, maar als sociaal makelaar kan je de studenten wel verbinden aan mensen en activiteiten in de wijk.
Het is nog een probleem wie dan de officiele en gecertificeerde stagebegeleiders moeten zijn, dat probleem wordt vast een keer opgelost, de tijden veranderen, dus de systemen moeten wel meeveranderen.
Het zou mooi zijn als studenten ‘in dienst van de wijk’ hun stage zouden kunnen lopen. Bijvoorbeeld in een buurthuis dat in handen is van bewoners. Of bij een groepje ouders dat activiteiten organiseert voor de jeugd in de wijk. Of bij een bewonerscommissie of een speeltuinbeheergroep.

Zelf leek het me toch ook wel fijn, een student erbij, dus in een gesprek over het leerwerkbedrijf floepte ik eruit: ‘doe mij maar die marketingstudenten’.. en dat klonk gek, voor een welzijnswerker. Hoe meer ik er over nadenk hoe logischer het is dat ik het riep.
Een sociaal makelaar werkt mee aan leefbare wijken, waar kinderen goed opgroeien en volwassenen samenwerken in sterke netwerken aan een prettige leefomgeving. We signaleren problemen en ondersteunen initiatieven van bewoners.
Naast enig procesmanagement besteden we veel tijd aan het kennen en verbinden van mensen in de buurt en hun initiatieven. Met facebook, twitter, flyers en gesprekken praten we ons suf over wat er allemaal voor moois gebeurt en wat er allemaal nog voor kansen zijn om te grijpen. Door succesvolle initiatieven uitgebreid in de spotlights te zetten raken anderen hopelijk geïnspireerd zelf ook het initiatief te nemen iets voor de wijk te doen.
Zeker in deze tijd, waarin het vak van ‘sociaal makelaar’ nog nieuw is en om een hoop uitleg vraagt kan ik wel wat communicatie-skills gebruiken en lijkt marketing en communicatie eerder onze core business dan welzijn in de ‘ouderwetse’ vorm van activiteiten organiseren voor groepen.

Nou maar hopen dat ik er niet nog meer Engelse woorden van ga gebruiken, met mijn nieuwe skills in huis..

 

Reageren

Reacties

Hallo Nienke,

Wat leuk dat je over de start van het Leerwerkbedrijf Terecht! hebt geboogd! We (de studenten en ik als projectbegeleider) gaan 5 februari van start met 5 studenten en onze werkplek wordt De Nieuwe Jutter. Ik merk dat er heel veel enthousiaste reacties zijn over Terecht!; de vrijwilligers in De Nieuwe Jutter waar we allerhartelijkst zijn ontvangen, verschillende maatschappelijke instellingen in de wijk en wij zelf natuurlijk. We streven ernaar een unieke stageplek te creëren waarin de studenten een bijdrage kunnen leveren aan de wijkambities zoals deze door o.a. de bewoners zelf zijn opgesteld. Zij leren en doen alles in 'het echie' en bewoners ontvangen steun met het ontplooien van initiatieven. Een win-win situatie! We hebben er zin in!

29 Jan - Ellis Niewijk