terug naar overzicht

Je moet erin geloven

Je moet erin geloven
Nienke Zeeman
Nienke Zeeman Sociaal makelaar

Vorig jaar waren we met alle sociaal makelaars van DOENJA  bijeen voor een verdiepingsochtend Vreedzaam. We begonnen natuurlijk met een ‘binnenkomer’ die bestond uit het kiezen van een kant bij opgenoemde stellingen.

Een collega en ik namen ons voor om bij elke stelling aan de kant te gaan staan waar de minste mensen stonden. Om de discussie op te rekken.

Eén van de stellingen was: Geloof jij dat heel Utrecht een Vreedzame Stad kan worden? Door alle hoofden gaan schreeuwende buren, vechtende kinderen, bedreigde oudjes, gillende sirenes en herinneringen aan conflicten in ons eigen werk… bijna iedereen stond bij NEE.
Mijn collega en ik stonden dus bij JA.

“JA! Ehm… Ja Natuurlijk! Ja… ehm… als wij er niet in geloven, wie dan wel? Dan komt het nooit zo ver. Wij zien het voor onze ogen gebeuren, hoe kinderen mediatiegesprekken begeleiden, hoe we met ombuigen van negatief gedrag de mooiste kanten van de mensen te zien krijgen, hoe het ondersteunen van initiatieven nog meer initiatieven uitlokt. Wij ZIEN dat het werkt, dus we geloven erin!”

Ik moest wel zo enthousiast zijn, want ik stond bij JA.
Het fijne was, dat ik echt op dreef kwam en mezelf overtuigde. Niet langer gehinderd door enige reserve (Het gaat nooit helemáál lukken… er blijven altijd onvreedzame dingen gebeuren… wie zijn wij om zo’n invloed te kunnen hebben..) stond ik de menigte op te zwepen, ik voelde het door mijn systeem stromen.. JA HET KAN EN HET MOET EN WIJ GAAN ER VOOR ZORGEN..

Op een zonnige donderdagmiddag staan wij met de activiteitenbus van DOENJA op het Maasplein. Twee kinderen zijn als ‘helpers’, zoals ze zichzelf noemen, al drie kwartier bezig met hun binnenkomer: met een hele groep kinderen spelen ze met een parachutedoek.
Twee andere helpers regelen de speluitleen en het uitdelen van de stempels op de spaarkaarten. Een paar meisjes hebben een circuit uitgezet waar iedereen die dat wil door kan huppelen en kruipen en springen.
Aan de picknicktafel zit een wijkmediator te bemiddelen bij een conflict.
Een moeder komt vertellen hoe leuk de ontmoetingsochtend was die de stagiaires van leerwerkbedrijf Terecht! hadden georganiseerd en ze zegt dat ze vaker zoiets wil en dat ze er ook wel bij wil helpen.
De jongerenwerker overlegt met de jongens in de voetbalkooi over het toernooi waaraan ze de volgende week meedoen.
Ik mijmer nog na over de fantastische bijeenkomst met 200 kinderen in de Gertrudiskerk, waarbij het Manifest voor een Vreedzame Wijk werd gepresenteerd door de Kinderraad.

Soms moet je overtuigd zijn, al is het maar omdat íemand dat moet zijn.
Het werkt ook zo prettig, als je gelooft in je werk!

Kijktip:
http://www.doenjadienstverlening.nl/projecten/2014/10/8/kinderraad-rivieren-dichterswijk/

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.