terug naar overzicht

Participeren: Kan iedereen dat of kun je dat leren?

Participeren: Kan iedereen dat of kun je dat leren?
Judith Loffeld
Judith Loffeld Sociaal makelaar

Woensdagmiddag kwart voor 2 Omaima en Amira (beide 10 jaar) staan klaar met hun picknickmand, exact op de afgesproken tijd. De afgelopen week zijn ze druk geweest om een picknick te organseren. Zij hebben flyers gemaakt, uitgeprint bij papa op het werk, boodschappen gedaan en geld geind bij de andere kinderen die willen meedoen. En nu kan de picknick met spelletjes beginnen.  Het is een groot dynamisch geheel, waarbij ze al gaande weg obstakels tegenkomen. De ontbijtkoek blijft niet hangen aan de knijpers, waardoor ze niet kunnen koekhappen; de bal van knotshockey wil niet rollen in het gras; het is erg warm en tekort aan water; we komen in tijdsnood, want we zouden nog naar het park gaan verderop als we klaar waren met picknicken……..hoe los je dit op?
Via discussies en af en toe bijschaven van ons en een ouder die spontaan op de fiets springt om water te halen komen we er wel……Al organiseren alleen Oumaima en Amira officieel de activiteit, 12 andere kinderen willen meehelpen en meedenken. Verweven in het spel worden oplossingen gezocht met elkaar en dingen besloten. De koek wordt op een bord gelegd en kinderen moeten met hun ogen dicht in de koek bijten, de spelregels van buskruit worden duidelijk en een scheidsrechter voor voetbal wordt gekozen. Het wordt zo een gezellige boel.
En aan het eind wel 12 opstekers voor de organisatie!

Maar waar is dit nu goed voor? Kan DOENJA dit niet gewoon organiseren?
Jawel, DOENJA kan dit organiseren, dan betalen alle kinderen 50 cent hebben een gezellige middag met veel structuur en duidelijkheid en is aan alle details gedacht.
Maar nu hebben de kinderen echt wat ervaren. Wanneer je een idee hebt kun je dit zelf realiseren en mensen waarderen het. Er wordt naar je geluisterd en als je hulp nodig hebt dan kun je dit vragen aan vriendjes, vriendinnetjes, ouders en ook DOENJA. En aan het einde heeft iedereen een leuke middag door jou!
Het verkrijgen van deze ervaring is zoveel waard en creeert volwassenen die zich willen inzetten voor hun buurt, gewoon omdat het kan.

Dus ja, participeren kun je leren……..

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.