terug naar overzicht

Ramadan, ik en anderen…

Ramadan, ik en anderen…
El Bakey Aissaoui
El Bakey Aissaoui Sociaal makelaar

Ramadan, ik en anderen…

Ramadan is achter de rug, maar wat houdt deze maand alweer in en wat zijn mijn persoonlijke belevenissen en ervaringen gedurende 29 á 30 dagen? 

Ramadan is niet alleen honger en dorst hebben en onthouden van geslachtsgemeenschap van zonsopgang tot zonsondergang. De moslim zou bijvoorbeeld zijn aanbidding van God/Allah moeten vermeerderen, evenals zijn goede daden, het avond- en nachtgebed moeten verrichten en zich moeten afhouden van nutteloze kletspraat en leugens en andere zonden. Al moeten we natuurlijk vermelden dat de moslim dit altijd zou moeten proberen te doen, ook buiten de Ramadan.

In Kanaleneiland wordt de Ramadan-periode helaas (terecht en onterecht) geassocieerd met alles wat negatief is, datgene wat helemaal niks te maken heeft met het nut en de positieve doelen van deze maand.

Mijn Ramadan

In eerste instantie, is Ramadan voor mij een maand van inkeer en zelfdiscipline- en orde ontwikkelen, met als doel dit goede gedrag (als dat nog niet het geval is) door te zetten ook na deze maand. De Ramadan is voor mij het perfecte moment om mezelf aan te pakken. Immers, als ik het eten en drinken kan verlaten (de eerste levensbehoefte), dan kan ik alles verlaten, dus ook eventueel slechte gewoonten en verslavingen, etc.

Ook ervaar ik, tijdens Ramadan, hoe moeilijk het soms is (je blijft een mens) om overal en structureel gedisciplineerd te blijven. Ik betrap me af een toe erop dat ik me niet voorbeeldig gedraag en dan fluit ik mezelf stiekem terug. Het moeilijkste moment voor mij, blijft toch dat laatste kwartier vlak vóór het eten (de iftar). Allerlei soorten gerechten en hapjes en sappen zijn voorbereid en klaar gezet op de tafel, maar je mag nog niets proeven of eten. Je hebt met je zelf een afspraak gemaakt om pas op een bepaald tijdstip te eten en daar hoor je je aan te houden. Die laatste minuten gaan zo traag en allerlei ‘tijdmeting instrumenten’ worden geraadpleegd: je kijkt op je horloge, telefoontoestel, klok en de teletekst op tv; en soms ontstaat er een heftige discussie tussen familieleden over de vraag of je eigen klok moet geloven of toch de teletekst, omdat er 1 minuut verschil tussenin zit.

Over teletekst gesproken, ik was een keertje, ook  tijdens Ramadan, een avond te gast bij mijn broer en toen is dat moment van ‘tijdmeting instrumenten’ raadplegen begonnen. Mijn neefje waarschuwt zijn zusje: het is haram (mag niet) om te kijken naar de teletekst voor de tijdstip van de iftar. Waarom niet, vraagt zijn zusje met een onschuldige blik. Teletekst is van Nederlanders a dombo en ze zijn geen moslims antwoordt haar ‘wijze’ broer overtuigend; kijk naar die klok van ons daaarrr.. is beter. Ewa, waar komt die klok van ons dan vandaan, vraagt zijn zusje zich af. Wayaaw, die heeft toch onze opa uit Saoedi-Arabië meegenomen reageert haar broer geïrriteerd. Maar er staat made in China op a slimmerd. Het is nu onze klok geworden en wij zijn moslim en bek houden nu ja. Nichtje tegen mij: wat denk jij oom? Wat ik denk… ik denk dat het al lang tijd is om te eten, antwoordde ik! Anvalluuuh…  

Mijn Ramadan en anderen

Veel niet moslims weten, min of meer, wat de maand Ramadan inhoudt, en toch word je ieder jaar geconfronteerd met dezelfde vragen, soms van dezelfde personen, over ramadanpraktijken. Mag je echt helemaal niks eten? Nee ik mag echt niks eten. Drinken ook niet? Nee drinken ook niet. En hoe lang moet je alweer stoppen met eten? van 3.00 tot 22.00 uur. Waw, wat knap zeg… ik zou het echt niet volhouden. Het is trouwens echt  zwaar en zielig voor jullie kinderen en oude mensen!!

Zucht… nee, minderjarigen zijn in principe niet verplicht om mee te vasten tijdens Ramadan, dat geldt ook voor bejaarden, (chronische) zieke mensen, zwangere vrouwen en die de borstvoeding geven, mensen die op een lange reis gaan, etc. Ramadan is bedoeld alleen voor kern gezonde volwassenen. Je mag zelfs (als volwassene) water drinken als je te veel dorst hebt bij zware werkzaamheden en later weer inhalen. Maar ik hoor van Mohammed B en Mohammed C en Mohammed D andere verhalen!! Ja dat kan allemaal kloppen, want binnen de islam zijn er verschillende legaal- en illegale religieuze stromingen. Je kunt het een beetje vergelijken met de politiek. Er zijn zeer extreme rechtse partijen, gematigde partijen, liberaal, neo-liberaal, sociaal, asociaal, meelopers, links… tot zeer extreme linkse partijen.   

Pffff…. Ik heb dorst van al dat gepraat en beantwoorden van dezelfde terugkerende vragen… Wayaaaw!!   

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.