terug naar overzicht

Op stap met de sociaal makelaar

Op stap met de sociaal makelaar
Rhianne Lops
Rhianne Lops Sociaal makelaar

‘Beschrijf eens hoe je dag er uit ziet als sociaal makelaar.’
Queeny-Aimée Rajkowski, gemeenteraadslid van de VVD, loopt een middag mee met mij en is vooral heel nieuwsgierig wat we allemaal doen. Een antwoord geven op zo’n vraag is lastig. Een dag loopt eigenlijk altijd anders dan je van tevoren bedenkt.  Je opent de speeltuin en een bezoeker komt met verschillende vragen op je af. Of als het regent en je verwacht niemand tegen te komen bij de speelgoedbus dan is er een groepje kinderen die bedenkt een spelletjesmiddag te organiseren.

Daarbij is ons werk lang niet altijd zichtbaar. Wij hebben van studenten wel eens de vraag gekregen waarom wij op een bankje zitten te kletsen. We werken veel preventief en dat blijft lastig om te meten. Een belangrijk onderdeel van ons werk is een goed netwerk opbouwen en de wijk echt leren kennen. Hiervoor is tijd nodig om relaties op te bouwen met de mensen en organisaties in de wijk. Het zorgt er juist voor dat we echt IN de wijk staan. Iets wat voor andere organisaties vaak wat lastiger is. Wij hebben geen kantoor waar mensen heen gaan. Wij komen juist naar de mensen toe. Als sociaal makelaar ben je echt de spil in de wijk.

‘Wordt je dan niet een keer overbodig?’
Het zou mooi zijn als we onszelf overbodig kunnen maken. Trajecten kunnen heel kort zijn, maar veelal komt daar weer van alles uit voort. Zodra bewoners je eenmaal gevonden hebben blijven ze vaak hulp vragen zodra ze het nodig hebben. Dit kan gaan om kleine facilitaire vragen, maar ook om grotere zoals het begeleiden van een traject rondom overlast in de straat. Als we ergens echt overbodig worden, omdat bewoners het zelfstandig oppakken,  is er altijd wel  weer een andere plek waar we nodig zijn.

Een rondje Rivieren-Dichterswijk
-    In speeltuin De Boog vertelt een buurtbewoner hoe ze vanuit niets nu actief is in de speeltuin als vrijwilliger. En daarnaast de mogelijkheid krijgt zich verder te ontwikkelen als sociaal ondernemer.
-    Vervolgens gaan we naar het Strandpaviljoen waar een collega haar verteld over het project SAMEN en de huiskamer voor ‘senioren’ en eenzame mensen uit de wijk die in opstart is.
-    Op het Maasplein vragen twee kinderen of dit die mevrouw is. Blijkbaar hadden ze net met een collega besproken dat ze wilden leren breien en had mijn collega geantwoord dat ze wel iemand wist die hun kon helpen. De kinderen vroegen zich af of Queeny-Aimée de persoon was die hun kon helpen.
-    In speeltuin de Zandloper krijgen we een rondleiding en wordt verteld hoe de verzelfstandiging is verlopen. Deze speeltuin wordt immers volledig gerund door buurtbewoners. En dit zijn slechts enkele voorbeelden uit deze wijk waar de sociaal makelaar mee bezig is.

Wat doet een sociaal makelaar?
Naast netwerker ben je als sociaal makelaar een vraagbaak, initiator en ondersteuner, luisteraar en nog veel meer!

-    Sociaal makelaars kennen de mensen en de wijk, zij verbinden mensen en ideeën, ze horen nog ‘ns wat en horen ook graag van u wat er speelt.
-    Sociaal makelaars ondersteunen buurtbewoners bij het uitvoeren van hun initiatieven voor de wijk.
-    Sociaal makelaars brengen vraag en aanbod in de wijk bij elkaar.
-    Sociaal makelaars laten mensen met elkaar kennismaken, waardoor er nieuwe ideeën en vriendschappen ontstaan.
-    Sociaal makelaars werken mee aan een Vreedzame Wijk.
-    Sociaal makelaars verbinden de bewoners van de wijk met de gemeente en andere instanties.

Om maar wat te noemen…

Wil je ook meer weten over het werk van een sociaal makelaar? Maak dan een afspraak!

 

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.