terug naar overzicht

Een sociaal watte?

Een sociaal watte?
Judith Loffeld
Judith Loffeld Sociaal makelaar

Een social makelaar, wat doet ie nou eigenlijk? Altijd als iemand mij dat vraagt, vallen de woorden: “verbeteren van de leefbaarheid in de wijk”, verbinden, ondersteunen van bewoners, faciliteren, bruggen bouwen, signaleren, sociale cohesie etc etc. Het zijn mooie woorden, maar raken eigenlijk nooit de kern naar mijn gevoel. Ik zie mensen ook altijd vaag terugkijken. Totdat ik een tijd geleden Zomergasten keek. Een psychiater was te gast in dat programma. “Mensen”, zo stelde hij, “ zijn vaak uren aan het nadenken en aan het overleggen welke kleur auto zij willen of wat voor soort koffiezetapparaat ze willen, maar zaken als watvoor een partner je kiest en hoeveel kinderen je zou willen, daar wordt minder over gepraat. Juist het belangrijke is wat er niet gezegd wordt”.

Nou dit geldt eigenlijk wel voor ons werk. Het bewegen in de dynamiek van de samenleving met verschillende mensen, meegaan in de golfbewegingen om de samenleving met elkaar te vormen, dat is wat we doen. En hoe moeilijk dat is om uit te leggen.

Soms lijkt het of een sociaal makelaar alleen “koffie aan het drinken is”. Niets is minder waar. We kennen mensen in de wijk, we geven ze steun, we zien de talenten in mensen en geven mensen een kans.  In de Vreedzame Wijk werken we hard met bewoners en partners om het een leuke en plezierige wijk te houden en te maken, we geven kinderen een stem, brengen mensen bij elkaar en maken met elkaar stappen en stapjes zodat iedereen zich thuis voelt in hun buurt en ga zo maar door.

Ja er zijn eigenlijk geen woorden voor…………..

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.