terug naar overzicht

Kinderen solliciteren bij DOENJA-bus naar vrijwilligerswerk

Kinderen solliciteren bij DOENJA-bus naar vrijwilligerswerk
Sigrid van Vliet
Sigrid van Vliet Sociaal makelaar

Deze zomervakantie rijdt de DOENJA-bus op dinsdag door diverse wijken van Leidsche Rijn en zijn verschillende sociaal makelaars Jeugd/ Volwassenen en sociaal beheerders aanwezig. Voor mij wordt het de eerste keer dat ik samen met Robbert mijn gezicht bij de bus in Terwijde en Parkwijk laat zien.

In Terwijde blijft het stil wanneer we de bus aan de Operettelaan parkeren. Alleen Hans, bewoner met  een verstandelijk beperking van Amerpoort uit de Edmund Eyselerstraat, fietst even langs. We maken een praatje over de door mij doorgestuurde foto’s van de Prokkel (Prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder beperking) met de Oranje Man in de Drie Ringen. Hij vertelt dat hij op weg is naar de PiekenKermis in de stad. “Dan heeft hij nog wel eventjes te fietsen,”, merkt Robbert op. Voor Hans lijkt dit geen probleem te zijn. Met een grote glimlach neemt hij afscheid van ons en zet koers richting Utrecht Centrum.

We pakken de boel op en rijden naar het Amaliapark. Zetten een tafel met spelletjes, tekeningmateriaal en krukken buiten. Een  klein stukje  verder op  goaltjes en hockeysticks voor diegenen die actief aan de gang willen.

Nadat alles op zijn plek staat ga ik aan de tafel zitten en sorteer potloden en stiften. Binnen 5 minuten komt een  groepje jongens  mijn kant op en zeggen dat ze komen solliciteren om vrijwilligerswerk te doen. “Tja”, zeg ik, “Dan moet ik even een aantal sollicitatievragen bedenken.” “Voor welke vacature komen jullie ?” “We willen graag kinderen begeleiden.  “Amine kan goed een voetbaltoernooi organiseren, zegt Jaydee”. “We kunnen ook een activiteit organiseren, oppert hijzelf.”

Ik vraag hen voordat we verder gaan praten naar hun namen en leeftijden. Het gespreksonderwerp gaat ineens richting middelbare schoolkeuze. De jongens hebben een duidelijke mening over het Leidsche Rijn College (L.R.C.), het Amadeus Lyceum, Unic  en Gregorius. Drie van hen willen na groep 8 naar het L.R.C. en een van hen vertelt dat zijn moeder graag wil dat hij naar het Bonafatius gaat. Ik vraag hem of hij zelf de keuze mag maken en hij geeft aan dat dat waarschijnlijk wel kan. Ik vertel hen dat  mijn beide zoons op verschillende scholen zitten, namelijk de oudste op het  L.R.C en de jongste op het Amadeus Lyceum. Op iedere school is wel iets wat je niet leuk vindt, geef ik aan. Ik adviseer hen goed te kijken wat zij nodig hebben hun middelbare school te kunnen doen en of deze vorm van onderwijs bij hen past.

Na deze stichtelijke woorden word ik op mijn vingers getikt met de opmerking dat zij kwamen solliciteren. Wij vervolgen dan ook het  gesprek met mijn vraag welke activiteit zij zouden willen organiseren. “Een  speurtocht .”, antwoordt Jaydee. “Met aan het einde een klein prijsje: een bastognekoek!”  Mijn enthousiasme zorgt ervoor dat Jaydee aan zijn vrienden vraagt wie nog meer wil helpen. Zo vormt zich een clubje van vier jongens die op dinsdag 18 augustus voor alle kinderen in de wijk een speurtocht  willen uitzetten.

Ik beloof hen, ook al ben ik die middag niet ingeroosterd, aanwezig te zijn. Het is toch hartstikke leuk wanneer kinderen iets willen doen voor hun wijk? Het enige dat zij nodig hebben is stoepkrijt en een pak Bastogne koeken. Iets leuks hoeft dus niet veel te kosten! Dit soort initiatieven ondersteunt DOENJA Dienstverlening  dan ook graag!

 

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.