terug naar overzicht

Opening Watertappunt Maasplein

Rhianne Lops
Rhianne Lops Sociaal makelaar

Een waterkraan op een openbaar plein neerzetten gebeurt niet zomaar. Een blik in het werk van een sociaal makelaar waarbij een idee van kinderen omgezet wordt in werkelijkheid.

In de zomer 2014 is een groepje tieners onder begeleiding van DOENJA gestart met een groep waarin de jongens zelf konden gaan bedenken wat ze graag wilden voor de wijk en zichzelf. Zo kwam er een gesprekje op gang over een kraan op het Maasplein….

Tijdens het buitenspelen en voetballen, gaan de meeste kinderen naar huis omdat ze dorst hebben. Vaak blijven ze dan ook thuis, dit maakt het buitenspelen minder gezellig. Een kraan op het Maasplein zal daar verandering in brengen. Het heeft vele voordelen. Het stimuleert ons meer water te drinken i.p.v. zoete/ongezonde drankjes. Vooral in de zomermaanden is dat fijn!

Toen de jongens hoorden dat dit wel mogelijk was waren ze meteen trots. Het werd al snel ‘hun’ kraan. En als iemand er iets over vroeg dan kwam de reactie: ‘Hebben wij geregeld, goed eh!?’.

Helaas, zoals wel vaker als er iets moet gebeuren in de openbare ruimte, duurde het lang voordat er meer duidelijkheid kwam. Voor de zomervakantie 2015 zou die wel geplaatst worden, want in het kader van de Tour de France werden ze snel geplaatst. Elke week kwamen de jongens vragen waar hun kraan bleef. En niemand, ook de gemeente niet, kon ze er duidelijkheid over geven.  Achter de schermen heb ik met regelmaat er achteraan gebeld en de jongens maar hoop blijven geven.

Totdat ik ineens in het najaar van 2015 gebeld werd over een watertappunt op het Maasplein. Hij zou binnenkort geleverd worden. Yoepie, eindelijk! Samen met de kinderen konden we gaan bepalen waar die op het plein zou komen te staan. Aangezien de winter voor de deur staat werd het nog wel wat opgeschoven. In het voorjaar zou die echt geplaatst worden. Ondertussen de jongens blij gemaakt (die al naar de middelbare school zijn) dat ‘hun’ kraan echt gaat komen. Het enthousiasme is er nog steeds, maar het duurt wel lang….

In het voorjaar werd ik tijdens een vergadering een aantal keer gebeld. ‘We staan op het Maasplein om te kijken waar het tappunt komt te staan. Of ik ook kon komen?’ Aangezien ik deze voicemail pas hoorde na een vergadering ging dat hem niet meer worden. Maar we zouden toch met de kinderen gaan kijken???

Uiteindelijk is er iemand van stadswerken geweest om samen met de kinderen te kijken waar het tappunt komt te staan. De ene plek ligt geen waterleiding, daar is de ondergrond te zacht en er ligt ook nog een gasleiding in de weg. Het wordt toch de plek ver van de voetbalkooi, maar onder de camera’s. Een van de jongens geeft aan dat dat wel goed is, wordt die ook niet zo snel gesloopt!

En dan nog de opening voorbereiden. Heel belangrijk, er moet een lint doorgeknipt worden! Een voetbaltoernooitje en wat lekkers te eten dan is het wel prima. Zo geschiedde. Het jongerenwerk heeft samen met de jongens een voetbaltoernooi opgezet. DOENJA zorgde voor uitnodigingen, heeft wat lekkers gekocht (waterijsjes) en uiteraard het lint wat met 3 man sterk is doorgeknipt.

HUN watertappunt is een feit! Die trotse gezichten vergeet ik niet snel!

 

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.