terug naar overzicht

Ben je chimpansee of Bonobo?

Ben je chimpansee of Bonobo?
Judith Loffeld
Judith Loffeld Sociaal makelaar

Ben je chimpansee of Bonobo
Heb je dat ook wel eens, dat je in een korte periode allemaal dingen meemaakt of hoort, leest, telkens over één onderwerp. Zo had ik dat kort geleden ook.
We waren met het gezin nog even een paar dagen op de camping. Mijn kinderen, die toch al donker zijn waren nog donkerder van de zon. En al zijn ze half Perzisch en half Nederlands, ze voelen zich 100% Nederlands. Niemand heeft dat ooit betwist, tot nu dus.
Een van de jongens waar mijn zoon mee voetbalde zei dat mijn zoon Marokkaans was. “Nee hoor”, had mijn zoon geantwoord. “Ja Turks dan.”-“Nee ook dat niet”. -“Ja wat dan?”- “Nederlands”, antwoorde mijn zoon. “Nee dat kan niet, jij bent Marokkaans!”
Toch raar dat als iemand zich Nederlands voelt, dus toch niet gezien wordt als Nederlander, terwijl juist sommige Nederlanders zo klagen dat mensen van buitenlandse komaf niet integreren.
Maar juist in die periode las ik het boek van Bart Brandsma over polarisatie en 1 van zijn stellingen is dat mensen juist niet verschillend zijn maar juist hetzelfde willen. Dat polariserende conflicten ontstaan wanneer mensen geen  toegang krijgen tot hetzelfde, zoals  toegang tot de arbeidsmarkt, erkenning etc. Mijn zoon wilde dus Nederlander zijn, maar dat werd niet echt geaccepteerd. Ja, en hoe ga je daarmee om?
Ook één van de stellingen van Bart Brandsma is dat vrede niet de afwezigheid is van conflicten maar juist het goed om kunnen gaan met een reeks aan conflicten. Dus hoe ontstaat een conflict en hoe ga je daarmee om? Dus kan polarisatie opgelost worden als mensen beter met conflicten omgaan?
Nu zag ik ook nog bij zomergasten Frans de Waal, waarbij hij het verschil uitlegde tussen Chimpansees en Bonobo’s. Beide aapsoorten zijn het dichtst aan ons verwant, alleen lost de Chimpansee conflicten vaak op met geweld en Bonobo’s doen dat  juist heel vreedzaam. Ook als er andere groepen respectievelijk chimpansees of bonobo’s erbij komen is het gedrag van deze apen heel verschillend. Bij chimpansees is het oorlog maar bij bonobo’s gaat het er vredelievend aan toe.
Dus misschien hoeven we niet eens een antwoord te vinden tegen polarisatie, maar hoeven we ons alleen maar meer te gedragen als bonobo’s ipv als chimpansees.

 

Reageren

Reacties

Mooi stukje en herkenbaar!

18 Jun - Emilia