terug naar overzicht

Blik op de weg

Sigrid van Vliet
Sigrid van Vliet Sociaal makelaar

Vorig jaar was ik door een stagiair van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam uitgenodigd mijn ervaringen als sociaal makelaar in de wijk te bespreken n.a.v. de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Kwestie van vertrouwen”. De documentaire toonde aan het begin twee in stilte tegen over elkaar zittende mensen. Verschillend in leeftijd, geslacht en nationaliteit. Aan hun lichaamstaal was veel af te lezen. Naar mate zij langer in elkaars ogen keken zonder een woord te wisselen, zag je duidelijk het ongemak dat resulteerde in spontane lachbuien.

Mensen vellen binnen 7 seconden een oordeel over de ander zonder van te voren een woord te hebben gewisseld. Hoe zouden zij voor het lachmoment over elkaar hebben gedacht?

Ik nodig je uit verder te lezen. Wacht na het lezen van onderstaande alinea even en laat de situatie op jou inwerken. Vorm in jouw hoofd een beeld van de twee beschreven personen. Hoe zien zij eruit? Hoe reageren zij op elkaar?

Het is donderdagochtend 08.00 uur wanneer een brugklasser op de fiets stapt met een vol geladen rugtas op de rug. Rustig fietst deze puber over het fietspad naar de middelbare school die twee wijken verder ligt. Bij het afslaan naar de weg naar school wordt gewacht op de tegemoetkomende fietser en bij het passeren naar deze persoon gelachen.

Zie je het beeld voor je? Wat zijn jouw gedachten? Over deze puber en de tegemoetkomende fietser?  Geslacht? Leeftijd? Nederlands of  migratie-achtergrond? Kleding? Haardracht? Of?

Lees nu verder…….

Het is donderdagochtend wanneer Salima, een twaalf jarig hoofddoek dragend meisje uit Langerak haar fiets pakt naar MAVO TIEN in Terwijde te gaan. Bij het afslaan naar haar school wacht zij op de tegemoet komende fietser. Zij lacht naar deze vrouw.

Hoe is jouw beeld nu? Anders? Hoe denk je dat deze vrouw op Fatima heeft gereageerd?

De vrouw op de fiets reageerde naar het meisje met de opmerking “Je mag dan wel naar mij lachen, maar ik ga toch echt PVV stemmen!”.

Deze situatie heeft vlak voor de lokale verkiezingen plaatsgehad. Het meisje was heel erg verbaasd door de reactie van de vrouw, vertelde haar vader mij. Ik was zelf een beetje uit het lood geslagen toen hij mij dit verhaal vertelde.  Wat zou ik graag  met deze vrouw in gesprek gaan, was mijn eerste gedachte. Ben namelijk altijd zeer nieuwsgierig waar opmerkingen en gedachten van mensen vandaan komen. Met name woorden en hersenspinsels die anders zijn dan die van mijzelf. Uit ervaring weet ik dat het de mooiste gesprekken en inzichten opleveren. Voor beide partijen!

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.