Terug naar overzicht

Leertraject met DOENJALab

Leertraject met DOENJALab

DOENJALab: sociaal makelaarschap naar een hoger niveau

DOENJA Dienstverlening gaat het vak van sociaal makelaarschap verder ontwikkelen. DOENJA heeft, naast een bijdrage van de gemeente Utrecht, een subsidie van 50 duizend euro van het Oranjefonds gekregen voor het zogeheten DOENJALab.

Theo den Hertog, directeur van DOENJA Dienstverlening, is erg blij met de kans om het werk van de sociaal makelaars naar een hoger niveau te tillen. “Het welzijnswerk is aan het verschuiven”, begint Den Hertog, “voorheen was het vak van sociaal cultureel werkers gericht op het vergroten van kansen in een achterstandswijken of het bieden van programma’s in wijkaccommodaties. De huidige participatie samenleving vraagt een andere rol van de sociaal makelaar. Minder aanbod gericht en meer en meer ondersteunend aan de wijkbewoners".

Het DOENJALab is een leertraject waarin sociaal makelaars begeleid worden door een antropoloog en een socioloog en met elkaar op zoek gaan naar de waarde van de sociaal makelaar in de samenleving. Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Hoe neem je waar wat er in een wijk wil, kan en moet gebeuren? Hoe ontstaat een collectief leerproces op buurtniveau?

Waarom de ontwikkeling van het vak zo belangrijk is, heeft volgens Den Hertog te maken met het feit dat we in Nederland steeds vaker de relatief nieuwe term sociaal makelaar tegenkomen, alleen zo zegt hij, niemand gebruikt het eenduidig. “Voor een sociaal makelaar is momenteel geen functieprofiel beschikbaar en dus is het niet duidelijk over welke competenties, vaardigheden en tools een sociaal makelaar zou moeten beschikken. Ons leertraject zal hierop antwoord geven. In de vorm van artikelen en workshops zullen we opgedane kennis en ervaring verspreiden onder collega-organisaties. Daarnaast gaan we met het Oranjefonds een vorm bedenken om maximale bekendheid te geven aan de resultaten door een grote bijeenkomst te organiseren met als thema het vak sociaal makelaarschap in deze tijd.”

In het traject werkt DOENJA samen met Pieter van Dijk (socioloog) en Madelinde Winnubst (antropoloog/senior onderzoeker Universiteit Utrecht).